Tjenester

Hva kan en ernæringsfysiolog hjelpe med:

En ernæringsfysiolog har utdannelse på bachelornivå og gir kostholdsveiledning og råd basert på vitenskapelig dokumentasjon.

Ernæringsveiledning vil være nyttig for de med ernæringsrelaterte sykdommer og tilstander som overvekt, allergier, intoleranser og betennelser, men også for friske personer, som for eksempel gravide og ammende, småbarnsforeldre, de som ønsker en bedre kroppssammensetning og vektreduksjon, eldre, vegetarianere, og de som ønsker bedre resultater i forbindelse med trening.

En ernæringsfysiolog har god kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og helse, og jobber forebyggende med livsstilsendringer, symptomer og plager, men også med oppnåelse av en bedre hverdag med mer energi. 

Vektreduksjon

Mange forsøker ulike typer dietter uten å lykkes. Med veldokumenterte råd og optimalisering av kostholdet oppnår man en sunn helse og en livsstil som kan opprettholdes.

Kosthold for gravide og ammende

Målet med riktig ernæring i svangerskapet er å gi fosteret optimale forhold for utvikling og vekst.

Amming krever ekstra energi og næringsstoffer. Morsmelkens innhold av næringsstoffer varierer med morens kosthold. 

Spedbarnsernæring/barn

Spedbarn bør få morsmelk/erstatning de første 4-6 månedene. Det vil være individuelle forskjeller når barnet skal, og bør starte med fast føde. Små barn i vekst vil ha større behov for visse type næringsstoffer. 

Grunnlaget for sunne matvaner legges tidlig i barnets liv. 

Mage-tarmsykdommer og intoleranser

Malabsorpsjon (manglende opptak av næringsstoffer), cøliaki, laktoseintoleranse, IBS, Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom.

Forskjellige typer intoleranser og allergier kan føre til restriksjoner i matvareutvalg. Det er viktig å bevare næringsinnholdet i kostholdet og dermed viktig å finne gode erstatningsprodukter.

Kroniske betennelsessykdommer

Revmatisme (artrose, leddgikt, psoriasis, Bekhterevs sykdom, fibromyalgi, urinsyregikt) og endometriose.

Diabetes type 2 og insulinresistens

Riktig kosthold og regelmessig fysisk aktivitet er essensielt i behandling av diabetes type 2. 

Kosthold i forbindelse med trening og økt prestasjon

Det er spesielt viktig med riktig kosthold for maksimal prestasjon. Hvordan du presterer og hvor fort kroppen din restituerer seg mellom øktene henger sammen med hva du spiser, både før og etter fysisk aktivitet.

Hjerte – karsykdommer og kolesterol

Lipidverdier som kolesterol og triglyserider påvirkes i stor grad av hva vi spiser. Med riktig kosthold kan disse verdiene styres i riktig retning.

Kostråd for vegetarianere og veganere

Vegetarkosthold kan være fullverdig ernæringsmessig dersom det er godt sammensatt. Nøkkelen er god balanse mellom ulike næringsstoffer, variasjon og kosttilskudd.  

God livskvalitet

Riktig kosthold sammen med god mental helse forebygger sykdommer og øker sannsynligheten for god livskvalitet. Små grep kan ha stor betydning for helse og livsstil.